Організація харчування в ЗДО
Організація харчування дітей у Стрижівському закладі дошкільної освіти (ЗДО) здійснюється відповідно до Постанови Кабінету Міністрів України від 24.03.2021р. № 305 «Про затвердження норм та Порядку організації харчування у закладах освіти та дитячих закладах оздоровлення та відпочинку», наказів МОЗ України та МОН України від 01.06.2005р. № 242/329 «Про затвердження Порядку організації харчування дітей у навчальних та оздоровчих закладах» та від 17.04.2006р. № 298/227 «Про затвердження Інструкції з організації харчування дітей у дошкільних навчальних закладах», інших нормативно-правових актів з питань організації харчування дітей.
В сучасних умовах ще більшого значення набуває харчування. Раціональний режим харчування, збалансованість раціону є основними умовами для підвищення опору дитячого організму до захворювань, для нормального росту і розвитку дітей, які виховуються у закладі дошкільної освіти. Організація харчування в ЗДО регламентована законодавчими актами, має певні традиції, режим, раціон. А однією із головних умов є суворе виконання санітарно-гігієнічних вимог на харчоблоці, зберігання продуктів харчування та приготування їжі.
У закладі організовано двохразовий режим харчування. Кухар має спеціальну освіту та забезпечує організацію харчування.
Групове приміщення та харчоблок забезпечені промаркованим та придатним до використання посудом та кухонним інвентарем. Згідно норм на харчоблоці та в групових кімнатах є всі необхідні миючі та дезінфікуючі засоби.
Комісія з бракеражу продуктів харчування і продовольчої сировини контролює якість продуктів, які надходять в ЗДО, наявність супровідних документів, що підтверджують походження продуктів, які завозяться в ЗДО.
Зберігаються продукти в спеціально обладнаній коморі, холодильнику, де забезпечено дотримання санітарних норм, в тому числі товарне сусідство, температурний режим. Дані про безпечність якості продуктів та термін їх реалізації систематично фіксується в Журналі бракеражу сирої продукції. Облік продовольчої сировини фіксується в Книзі складського обліку продуктів.
У закладі видача готових страв до групи здійснюється після зняття проб відповідальною особою та відповідно до часу визначеного графіком видачі їжі. Помічник вихователів дотримується санітарних правил під час отримання їжі з харчоблоку.
За якістю страв систематично здійснюється контроль, результати відображаються в журналі бракеражу готової продукції.
Добові проби готових страв знімаються систематично і зберігаються у відповідному промаркованому посуді в холодильнику, з зазначеною на стікері назвою страви, датою та часом відбору до закінчення аналогічного прийому їжі.
Працівники дотримуються санітарно-гігієнічних норм та правил роботи на харчоблоці та у груповому приміщенні.
Рівень забезпечення питного режиму в закладі задовільний. Вода зберігається у промаркованому посуді, змінюється відповідно до інструкції, не рідше ніж 1 разу на добу.
Персонал ЗДО бере активну участь в організації харчування дітей, формуючи у них культуру харчування та розуміння значення прийому їжі для нормального функціонування організму. Для цього дітей привчають сідати за стіл охайними, з чистими руками, сидіти за столом правильно та користуватися серветками, столовим приладдям.
Дітей навчають чергувати: сервірувати столи, збирати використаний посуд, використовувати санітарний одяг. В групах створено куточок чергових, є спеціальний одяг для дітей.
Питання щодо організації харчування розглядаються на зборах трудового колективу, батьківських зборах. За результатами таких нарад приймаються певні рішення, розробляються заходи щодо поліпшення організації харчування.
Спеціалістами Коростишівського міжрайонного відділу ДУ «ЖОЛЦ МОЗУ» періодично проводиться відбір зразків продукції на мікробіологічні, фізико-хімічні, радіологічні дослідження та моніторинг якості харчування дітей в ЗДО.